Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα αντισηπτικά χεριών;

 

Τι είναι το αντισηπτικό χεριών; πρόκειται για ένα προϊόν σε υγρή μορφή ή σε μορφή gel που εμποδίζει και εξουδετερώνει ένα μεγάλο ποσοστό μικροβίων (από 99% έως 99.9%). Ενώ είναι αδύνατο να εξουδετερωθούν όλα τα μικρόβια, τα αντισηπτικά χεριών της Hartmann, βοηθούν με μεγάλη επιτυχία στην εξαφάνιση των βακτηρίων ώστε να υπάρχει μικρότερο ρίσκο μόλυνσης των ανθρώπων γύρω σας (οικογένεια, συνάδελφοι, φίλοι κ.α.). Η σειρά αντισηπτικών Manusept Gel, είναι εξαιρετικά φιλικά προς το δέρμα και προλαμβάνει κρυολογήματα, γρίπη, γαστρεντερίτιδα, ανεμοβλογιά, ιλαρά κ.λπ.

 

Πόση ώρα χρειάζεται να δράσει το αντισηπτικό χεριών; Περίπου 20 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να δράσει ένα αντισηπτικό χεριών. Δεν χρειάζεται ξέβγαλμα ή σκούπισμα καθώς στεγνώνει σε πολύ λίγο χρόνο μόνο του.

 

Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών; Επιλέξτε το αντισηπτικό χεριών μόνο όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό και σαπούνι. Μη χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό όταν υπάρχει ορατή βρωμιά στα χέρια σας (π.χ. λάσπη). Σιγουρευτείτε ότι το αντισηπτικό σας περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ για να είναι αποτελεσματικό.

 

Τι σκοτώνουν τα αντισηπτικά χεριών; Τα αντισηπτικά χεριών με βάση το αλκοόλ σκοτώνουν τα περισσότερα βακτήρια, μύκητες και εμποδίζουν μερικούς ιούς. Τα απολυμαντικά αλκοόλης που περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλη (κυρίως αιθυλική αλκοόλη) σκοτώνουν το 99% των βακτηριδίων που βρίσκονται στα χέρια 30 δευτερόλεπτα μετά την εφαρμογή και 99 % έως 99,999% σε ένα λεπτό.

 

Όλα τα αντισηπτικά κάνουν την ίδια δουλειά; Όχι. Όταν πρόκειται για προϊόντα απολύμανσης χεριών, η σύσταση έχει σημασία. Το δραστικό συστατικό (π.χ. αλκοόλη) είναι σημαντικός παράγοντας αλλά η συνολική του σύσταση επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Κύριο πλεονέκτημα των περισσότερων αντισηπτικών χεριών είναι ότι προσφέρουν φροντίδα στο δέρμα και να είναι ευχάριστα στη χρήση. Λόγω της αλκοόλης που περιέχουν είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ξηρότητα στο δέρμα γι’ αυτό και πολλά προϊόντα περιέχουν κάποιο ενυδατικό έλαιο.

 

Λειτουργεί το αντισηπτικό χεριών το ίδιο αποτελεσματικά για καθαρισμό επιφανειών; Επειδή περιέχουν αλκοόλη, τα αντισηπτικά χεριών είναι δυνατόν να καθαρίσουν και αντικείμενα/επιφάνειες. Στην Hartmann όμως, θα βρείτε τα κατάλληλα απολυμαντικά επιφανειών για απολύμανση και καθαρισμό σε πάγκους και απολυμαντικών χειρουργικών εργαλείων που είναι ειδικά για τη συγκεκριμένη χρήση.

 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω αντισηπτικό σε πληγή; Ο σωστός τρόπος να φροντίσετε μια μικρή πληγή ή γρατζουνιά είναι, αρχικά, να σταματήσετε την αιμορραγία ασκώντας πίεση. Μετά, καθαρίστε την πληγή με ένα καθαριστικό για πληγές και έπειτα δέστε το με έναν επίδεσμο. Το να τοποθετήσετε στην πληγή αντισηπτικό δεν ενδείκνυται καθώς περιέχει αλκοόλη και άλλα πρόσθετα συστατικά που μπορεί να βλάψουν τον ιστό. Η τοποθέτηση ενός προϊόντος με τόσο μεγάλο ποσοστό αλκοόλης πάνω στην πληγή δεν έχει ευχάριστη αίσθηση. Προτείνεται καθαρό νερό και σαπούνι γύρω από το τραύμα, ενώ η Hartmann διαθέτει το Dermaplast ένα τσαντάκι πρώτων βοηθειών που σου λύνει τα χέρια στα μικρά ατυχήματα

 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω αντισηπτικό ή απολυμαντικό χεριών πριν το φαγητό; Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, το αντισηπτικό χεριών είναι η ιδανική λύση. Είναι εύκολο να το έχετε πάντα μαζί σας (στο αμάξι, στο λεωφορείο ή στο δρόμο) και η ιδανική και γρήγορη λύση όταν χρειάζεται να φάτε κάτι με τα χέρια.