Η ιστορία των ιδρυτών μας

Η HARTMANN GROUP γεννήθηκε το 1818, όταν ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας Ludwig von Hartmann εξαγόρασε τα νηματουργεία Meebold. Μερικά χρόνια αργότερα ο γιος του, ο οραματιστής Paul Hartmann ο πρεσβύτερος, ίδρυσε την Paul Hartmann Bleaching, Dyeing and Dressing Company, μια μονάδα παραγωγής επιδέσμων που έφερε επανάσταση στην περιποίηση τραυμάτων. Οι ιδρυτικοί πατέρες της επιχείρησης δεν ήταν απλά πρωτοπόροι του κλάδου. Εργάστηκαν με μεράκι, αισιοδοξία και προσήλωση για την προαγωγή και βελτίωση της υγείας, και είναι οι ίδιες αυτές αρετές που διαπνέουν το έργο της επιχείρησης μέχρι και σήμερα. Χάρη σε αυτούς, συνεχίζουμε να καινοτομούμε και να προσπαθούμε ενεργά να επιφέρουμε βελτιώσεις στον κλάδο της υγείας δραστηριοποιούμενοι στους εξής τομείς: θεραπεία τραυμάτων, απολύμανση, πρόληψη κινδύνου, διαχείριση ακράτειας και προσωπική φροντίδα.

Ποιος ήταν ο Ludwig Hartmann;

Ο Ludwig von Hartmann γεννήθηκε στη Στουτγάρδη το 1766. Το 1791 έγινε διευθυντής της Meebold Schüle and Co, ενός υφαντουργείου με έδρα το Heidenheim. Επί των ημερών του, η επιχείρηση εξαγόρασε μια εταιρεία λευκαντικών παρασκευασμάτων, ενώ το 1812 ο Ludwig δημιούργησε ένα από τα πρώτα μηχανικά βαμβακοκλωστήρια στη Γερμανία, την “Aelteste Verbandstoff-Fabrik“.

Έξι χρόνια αργότερα ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, μετονομάζοντάς τη σε Ludwig Hartmann Company. Η επιχείρηση εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα από τα μεγαλύτερα νηματουργεία της Γερμανίας και παρήγε σκούφους, κάλτσες και μαντίλια. Ο Ludwig ήταν πλέον ένας από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους του κλάδου στο Βασίλειο της Βυρτεμβέργης.

Από τον Ludwig Hartmann στη Ludwig Hartmann's Sons

Το 1843 ο Ludwig μεταβίβασε τη μονάδα λευκαντικών παρασκευασμάτων και το υφαντουργείο στους τρεις γιους του Carl Eduard και Paul τον πρεσβύτερο, ζητώντας τους να κρατήσουν τις δύο οντότητες ενωμένες και να μην τις διαχωρίσουν. Ο Carl ανέλαβε τη διεύθυνση της μονάδας λευκαντικών παρασκευασμάτων. Ο Eduard ανέλαβε το νηματουργείο στο Herbrechtingen και ο Paul τέθηκε επικεφαλής του βαμβακοκλωστηρίου στο Heidenheim. Οι τρεις γιοι σταδιακά κατέστησαν και πάλι κερδοφόρα τη χρεωμένη επιχείρηση και τη μετονόμασαν σε Ludwig Hartmann’s Sons.

Τρεις πρωτοπόροι, ένα όραμα

Η εταιρεία συνεργάζεται με επαγγελματίες υγείας από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, αντλώντας από αυτούς πολύτιμο υλικό που τη βοηθά να καινοτομεί και να βελτιώνει συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεργασίες ήταν αυτή με τον Paul Hartmann τον πρεσβύτερο, τον σερ Joseph Lister και τον καθηγητή Victor von Bruns:

1812-1884

Paul Hartmann ο πρεσβύτερος

ήταν επαναστάτης με αιτία. Εναντιώθηκε στην επιθυμία του πατέρα του να παραμείνει στο πλευρό των αδερφών του και αξιοποίησε τη γνώση και την εμπειρία που είχε αποκτήσει για να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση, την Paul Hartmann Bleaching, Dyeing and Dressing Company. Με έμπιστους συνεργάτες από τον κλάδο της ιατρικής, όπως τον σερ Joseph Lister και τον Victor von Bruns, δημιούργησε μια μονάδα παραγωγής επιδέσμων που έμελε να αλλάξει για πάντα τα δεδομένα στη φροντίδα τραυμάτων.

1827-1912

Σερ Joseph Lister

ήταν άγγλος χειρουργός ο οποίος, εμπνευσμένος από τις ανακαλύψεις του Λουί Παστέρ και τη διαπίστωση ότι πολλά τραύματα μολύνονται από επικίνδυνους αερομεταφερόμενους μικροοργανισμούς, αφοσιώθηκε στην αναζήτηση μιας λύσης. Μετά από αρκετούς πειραματισμούς ανακάλυψε ότι το καρβολικό οξύ αποτελεί το κατάλληλο απολυμαντικό μέσο. Έτσι, άρχισε να εμποτίζει τους επιδέσμους σε καρβολικό οξύ, δημιουργώντας τον πρώτο αντισηπτικό επίδεσμο. Η ανακάλυψή του έγινε αρχικά δεκτή με επιφυλάξεις και αρνητισμό στην Αγγλία. Εντούτοις, ο Paul Hartmann ο πρεσβύτερος αναγνώρισε ότι επρόκειτο για ιδιοφυή ιδέα και αποφάσισε να συνεργαστεί με τον σερ Joseph Lister για να δημιουργήσουν από κοινού μια οικονομική καρβολιωμένη γάζα, η οποία αργότερα θα χαρακτηριζόταν ως «η σπουδαιότερη εξέλιξη στην ιστορία της χειρουργικής».

1812-1883

Καθηγητής Victor von Bruns

ανακάλυψε μια μέθοδο απολίπανσης του βαμβακιού, η οποία επέτρεπε στο υλικό να απορροφά πολύ μεγαλύτερες ποσότητες υγρών. Η εν λόγω ανακάλυψη αποτέλεσε κρίσιμο σημείο καμπής στην ιστορία της περιποίησης τραυμάτων ανοίγοντας τον δρόμο στην παραγωγή απορροφητικού βαμβακιού που οδήγησε με τη σειρά της στη βιομηχανική παραγωγή επιδέσμων από βαμβάκι από τον Paul Hartmann το 1873.

 

Το πρώτο λογότυπο της εταιρείας

Για το πρώτο λογότυπο της εταιρείας, ο Paul Hartmann υιοθέτησε το σύμβολο του Ερυθρού Σταυρού προσαρμοζμένο με το ραβδί του Ασκληπιού. Καταχωρήθηκε ως εμπορικό σήμα το 1883.

 

Η εμπορική μας ταυτότητα

Το λογότυπό μας έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές στην πάροδο των χρόνων.